2017-09-30
06:42:32

Föreläsning smittskydd och hygien

Hej igår var borås och göteborgs realelever på föreläsning i göteborg som handlade om hygien och smittskydd. Ett viktigt ämne som var intressant för några elever och mindre intressant för andra. Jag själv tyckte att det var intressant på grund av att jag har djur som har lätt för att få och sprida smitta bla hönsen är det störst risk med tex i vintras/våras då det var fågelinfluensa skyddsnivå 2 det innebar att alla fjäderfä ägare skulle ha sina djur instängda för att minska risken för smitta.
'Det är vissa sjukdomar som kan smitta från
  • djur till människa ex Salmonella som man kan få om man tar i en reptil och stoppar sedan händerna i munnen eller om man äter bajs.
  • djur till djur ex Borrelia som smittas via blod från fästing till ex hund.
  • människa till djur ex Tuberkulos är en av de få sjukdomar som smittar från människa till djur.
Vi fick reda på hur man kan minska spridning av sjukdom m.m.
 
 
Idag är det dags för bokmässa som jag ska vara med på idag och imorgon.
 
2017-09-28
18:49:47

Studiebesök och djurträning

Hej igår var det Onsdag och vi fick göra studiebesök på borås fina 4H Gård där fick vi kolla på deras djur, anläggning även lite om vad man tänker på när man driver en anläggning tex så har de flesta 4H gårdar ridverksamhet som är nästan som en ridskola men efterson att instruktörerna inte är utbildade ridlärare så får dom inte benämnas som ridlärare och det får inte ta lika mycket betalt som en ridskola, guiden nämnde också att de satsar på att ha så mycket svenska djur som möjligt men det är inte alltid den enklaste uppgiften. 
Det vet jag också som har höns att svenska renrasiga höns som är med i genbank är ganska dyra även andra svenska djur. 
 
På eftermiddagen gjorde vi studiebesök på 7h-zoo. Pelle var våran duktiga guide. Vi kollade på väldigt många fina djur och några fick man klappa om man vågade. 
Akvariefiskar är så otroligt vackra men det krävs mycket skötsel. Vi fick också hälsa på en liten gnagare som var kelvänlig. De som vågade fick klappa en aligorsnapparsköldpadda som hade munnen öppen, redo för att provsmaka på ett och annat finger.
Falsk kartsköldpadda (Graptemys pseudogeographica pseudogeographica)
 
Alligatorsnapparsköldpadda Jag undrar vem som kommer vilja köpa den när den har så stort gap som är redo för att käka upp människor.
 
 
Idag var vi på Borås djurpark och fick se när några av deras vilddjur tränades, de berättade om anledning till att träna djur, olika metoder. 
Vargarna var svårast att träna sa dom och järvarna var enklast att träna sa dom. 
All träning sker på djurens vilkor som vi fick se idag, vi skulle fått se lodjuren som tyvärr inte ville komma fram och visa upp sig. 
De tränar sina djur med positiv förstärkning vilket innebär att när djuren gör rätt så får de belöning och när de gör fel så får dom ingen belöning. 
Elefanttjuren Yoga som tränades med target var fanstastiskt duktig och gav mig massa inspiration på vad jag kan lära Coyt. Yoga visade sina fötter som spolades av och kollades igenom så att han inte hade några stickor som kunde göra honom halt, otroligt bra att kunna visa upp fötterna för ex veterinär istället för att söva ner elefanten för ex 10 minuters koll. Yoga hade brutit av sina betar så ärret skulle spolas och han fick något bakteriedödande medel. Yoga fick visa upp sitt öra som djurvårdaren kände och klämde på. Allt såg fint och bra ut. 
Djurvårdarna är otroligt duktiga på att träna dessa farliga djur som väger 4-7 ton och är ca 3 meter höga (dubbelt så höga som mig).
 
Jag fick syn på världens största fågel nämligen strutsen som gick runt och jag blev fascinerad över att bara när den gick så förstod jag att den är sjukt snabb när den springer och den kan springa ca 70 km/h och kommer den inte undan faran då sparkas den så kraftigt att den kan döda ett lejon.
Vi fick lyssna lite om klickerträning i klassrummet. Sedan fick vi fick se när tigrarna tränades på att ställa sig på vågen, hanen gjorde det jättebra medans honan var lite mer osäker och ställde sig inte på vågen. 
 
Lodjuren ville inte visa sig men björnarna visade glatt och ståtligt upp sig. Vilda skogsdjur i djurpark klarar jag av att träffa på men hur skulle man reagera på att möta en björn, varg eller älg i skogen. Man ska igentligen behålla lugnet och gå därifrån men det är nog lättare sagt än gjort.
Sammanfattningsvis så har vi fått se djur som var villiga till att träna medans andra inte riktigt ville vara med. 
På eftermiddagen fick vi träna lite med hundlärarens hundar och det gick bra och vi fick prova på att vara i djurens situation och klickerträna varandra. Klickerträning var riktigt klurigt. Otroligt nyttigt för oss människor att prova själva för att förstå bättre hur djuren uppfattar oss. 
 
 
 
 
 
 
2017-09-27
07:27:29

Underbar vecka

Hej i Söndags var jag nere i Göteborg för att träffa Felicia och vi kollade upp våra praoplatser.
I måndags fick vi göra ett studiebesök på hunddagiset hundens hälsa och jag hade en buss att passa så jag hängde inte med de andra när de skulle till hundspektra eftersom att jag redan har varit där och vet hur jag tar mig ditt och allt, då fick jag åka hem med den tidiga bussen.
 
Igår var Yago med till skolan och han var ivrig med att komma iväg och gnällde vid busshållplatsen när vi väntade på bussen. Sedan var det full fart mot skolan med en stor portion glädje. Från skolan till hög platån gick vi en aktiveringspromenad där hundarna fick gå balansgång, stå på däck med framtassarna och sedan med baktassarna och sedan med alla fyra. Det gick jättebra för Yago förutom att stå på däck med baktassar så det ska vi träna mer på.  (null)
(null)

Sedan fick hundarna öva på enkel dog parkour som att ställa sig på en vägg med framtassarna och om man ville ha en utmaning som kunde man prova att backa hunden så att den lyfter bakdelen så att baktassarna hamnar på väggen och med mer fart blir det ännu häftigare.
Hundarna fick också prova en skramligt och något obehaligt underlag för vissa hundar. Underlaget var inga problemen för Yago som är trygg med mig och jag provade att röra på mig så att det skulle låta mer men det var inga problem. Hundläraren hade en teori om att eftersom att Yago är avlad för att vara på båt så har han inga problem med promliknande underlag medans en annan hund som är van vid annat underlag kanske hade blivit mer rädd. 

Hundarna fick även träna lite på problemlösning med att man går på var sin sida om en stolpe så ska hunden lista ut hur man tar sig runt.
Yago fick också träna på att gå bakom mig det gick ganska bra, Yago var tydlig med att han ville ha belöning framme vid mig istället för i rätt position.
 
Framme vid hög platån åt vi lunch och pratade lite ällmänt om hund och om hundens kroppsspråk.
Efter den goda lunchen fortsatte vi med lite mer hundträning. Yago skulle sitta fint vid sidan om mig. 
Vi fick också träna på att gå fint i koppel slalom, det gick bra förrutom när Yago tappade fokus från mig.
 
Sedan var det dags för en svårare utmaning som gick ut på att man gick mot en burk med godis och hunden fick inte dra iväg till den, hunden skulle gå fint och när man fick ögonkontakt så ger man frikommando att det är ok att ta godiset. Det var lite svårt för Yago.
Sedan fick vi svårare utmaningar det var att Yago går närmast godiset och vi skulle gå runt utan att Yago tog godiset. Det gick bra.
Yago blev utsatt för en stor utmaning trodde jag som han klarade galant till min stora förvåning.
Jag satte Yago en bit ifrån godisburken och jag gick förbi godisburken och och en liten bit från från godisburken. Jag skulle göra en inkallning och Yago skulle springa rakt fram till mig utan att stanna och äta upp godiset i burken. Det gick superbra.
(null)
Som ni ser på Yago så blir man trött av en skoldag som var full av utmaningar.