2018-05-24
11:04:13

Foderföreläsning och arenakamp

Hej igår hade vi Mia Umaerus Kempe på besök i skolan. Hon jobbar för Royal Canin som eventansvarig, foderrådgivare, föreläsare m.m. Mia har tävlat och tränar mycket med sina hundar i skydd, agility, jakt, spår, sök och bruks med SM och NM medaljer.  
 
Foderföreläsningen var väldigt intressant och bra det var riktigt spännande att höra hur Royal Canin producerar och tar fram sitt foder och vad de har för syfte med sina olika foder. 
Royal Canin säljer mest foder till arbetande huskieanläggningar i norra Sverige. De har 250 olika torrfoder anpassade för olika hundar och 100 olika våtfoder. 12 miljoner hundar och katter utfodras med Royal Canins foder. 350 veterinärkliniker och djursjukhus säljer Royal Canins foder.
(null)
1968 skapades Royal Canins första produkt av veterinären Jean Cathary som hade många sjuka hundar främst schäfrar. Jean tog hem olika råvaror som han kokade och torkade. Han såg snabb förändrig på pälsen och hundens allmäna hälsa som blev mycket bättre.  
 
Royal Canin´s mål är att tillverka sitt foder med kunskap och respekt, hunden och kattens hälsa sätts i första hand, deras fokus ligger på att fodret ska innehålla bra näringsämne innan val av ingredienser. 
Royal Canin skräddarsyr fodret så att det passar den hund som ska äta fodret ex Boxer som är en trubbnosig hundras har vågformade foderkulor för att få upp maten lättare.  (null)

Rasfodret för Schäfer är risbaserad för att de flesta schäfrar har känslig mage. 
Det är ett kort exempel kring hur de tänker när de tillverkar foder. Vi fick lära oss mer men det är lite mer komlicerat att skriva om. 
 
(null)
På eftermiddagen spelade jag och några från skolan fotboll, det var arenakampen på ryavallen. Tufft motstånd men ändå häftigt att vara inne på en sådan stor arena. Laget kämpade på bra och vi blev bättre och bättre spelare dock gjorde vi inga mål men vi hade bra sportmanship iallafall vilket inte alla hade tyvärr. Helt ärligt så passar jag bättre på friidrottsbanan där jag känner mig hemma och vet vad jag ska göra men ute på en fotbollsplan är jag som en yr och förvirrad höna tyvärr och det blir inte mycket bättre när man försöker låtsas som att man vet vad man håller på med. 
 

2018-05-16
16:43:00

Brandövning och HLR kurs

Hej igår körde vi agility på borås brukshundsklubb med hundklassen, Yago följde glatt med. Vi körde en bana som jag och Yago gjorde på förra agilitykursen. Banan var enkel men lagom svår för alla. När jag skulle välja bana så tänkte jag på att det skulle inte bli för enkelt som ex bara en tråkigt raksträcka. Jag ville ge mina klasskompisar lite utmaning men ändå inte för mycket utmaning, tex slalom är svårt och ska hunden lära sig slalom så är det bra om den lär sig rätt från början så jag valde att inte ha en bana med slalom. Balanshinder är ofta enkelt och roligt men det är bra om hundarna kan kontaktfält så att de inte får för sig att hoppa av så som Yago kan göra på gungan när han är övertaggad och springer fint upp på gungan och sedan kan han inte vänta tills gungan slår i och då gör han ett hopp rakt ut, det är väldigt otäckt och onödigt om de sker på orutinerade hundar. 
Min bana innehöll en tight sväng där föraren skulle göra ett framförbyte, raka tunnlar som är bra för orutinerade hundar och hopphinder som alla hundar klarar av. Jag ville inte att klassen skulle misslyckas totalt och tycka att banan var för svår och tråkig. 
Klasskompisarna gjorde banan superbra tycker jag och även jag själv, de som fick köra med Yago hade det inte lätt för att han var mer fokuserad på mig än på klasskompisen som körde. Det är väldigt nyttigt för hundarna att byta förare och lika nyttigt är det för mig att prova köra med andras hundar. Vi alla har olika sorters kommunikation jag använder mycket röst och mycket kroppspråk för att undvika att hunden misslyckas medan mina klasskompisar har lägre och mindre röst och mindre kroppspråk det var intressant att se hur Yago reagerade på deras kommunikation och hur de löste sådana problem som jag också kan hamna i med Yago tex att han tappar fokus, jag lärde mig massor av att se hur andra körde med Yago. Mina klasskompisars hundar var fantastiska med mig och gjorde sitt bästa tycker jag. Den ena hunden som var lika förarbunden som Yago hade jag lite svårt att få kontakt med efter första rundan.
(Filmer när mina kompisar kör med Yago läggs inte upp i respekt av mina klasskompisar)
 
 
När man blir störd.....FAIL
 
Idag var det väldigt lite brandutbildning på Guttasjön i Bockaryd men fokuset låg mer på HLR vilket var bra men om brandkursen skulle utökats med fler moment hade inte varit fel. Kurser som handlar om att rädda liv borde man satsa mycket mer på, tex basic safety kursen som jag gick via Öckerö seglande gymnasiet kostar 20.000 kr väldigt dyrt för Öckerö seglande gymnasium men den kunskapen som man fick är väldigt värdefull och kursen togs på riktigt allvar. Jag har än idag inte behövt nyttja min kunskap från basic safety men jag är fortfarande sjukt tacksam över att jag har Basic safety utbildningen och kunskaperna är kvar i huvudet. 
 
 
 
2018-05-08
16:51:58

Varför resa långt när lyckan finns i Sverige

Hej idag har det varit en underbar solig dag. Jag har varit på en hästgård i Dalsjöfors och Yago fick följa med och träffa resten av härliga hundgänget. Väntan på resecentrum var lång och tråkig enligt Yago som var taggad inför en härlig skoldag.  (null)
Vi hjälptes åt att mocka 7 boxar och träna våra hundar på att ha lösa under kontroll, Yago skötte sig exemplariskt. 
Fodringen gick bra men var lite klurig till inackorderingshästarna. 
Det blev Yago till Lunch för Jullan 😂

Stallgången sopades riktigt fin. 
Fikat i skuggan var riktigt härlig. Hundarna fick springa av sig lite i ridhuset och då var Yago överlycklig över att få springa snabbt och länge med lite hopp över hästhinder. Självklart fick hundarna lite poolparty när vattenmattan låg ute på ridbanan. 
(null)

Det blev mycket gos med hästarna och härligt solande utanför hästarnas hage där vi pratade med varandra om livet, skolan och andra ämnen. 
(null)
Jag och fina Nouveau.

Vi åt en god sen lunch och väntade på att Louise skulle hjälpa oss att ta in hästarna. Jag fick leda samma häst som sist, Polly hette den och var jättefin. Dagen avslutades med lite svar på frågor.