hundavel

Hej igår pratade vi om hundavel i skolan och om utvecklingen av olika hundraser. Jag tycker att man ska satsa på en sund och frisk avel och till min förvåning så hade visa raser mer problem än vad jag trodde. Jag tycker om alla hundar som är snälla men det känns taskigt mot hunden att avla så att det har svårt att andas eller har hjärtsjukdomar, om hunden har problem varför avla vidare, man måste inte ställa ut och avla vidare utan man kan göra så mycket annat än att förstöra hunden. 
Visste ni att bullterriern är egentligen en blandras trots att den är reggad som renrasig. 
 
Nu visar jag bild på schipperkeutveckling. 
 
 
1976 Schipperke                                               2016 Schipperke
 
Ni ser kanske på bilderna att schipperke har utvecklats lite gran, ur min synpunkt så har schipperken blivit smäckrare och år 1989 1 januari förbjöds svanskupering på alla hundar i Sverige tyvärr är det fortfarande tillåtet i andra länder. Det är också en skillnad att fler och fler schipperkehundar har svans dock så kan det hända att schipperken föds utan svans enligt yago och helix uppfödare Agneta. I sverige är endast färgen svart tillåten på schipperkehundar som ska ställas ut, färger som förekommer är gul och brun men de får inte ställas ut i Sverige däremot är färgerna tillåtna i vissa andra länder. Jag vet inte varför gul och brun färg inte är godkänd i Sverige.
 
Det är vanligt med tandproblem hos schipperke och andra småhundar så det gäller att borsta tänderna ofta och noga. Helix har tyvärr inte många tänder kvar och det är på grund av tänderna har inte blivit borstade men Yago har kvar alla sina tänder och jag kämpar emot tandstenen som jag inte vill ha på hans tänder.  
 
Det här är de jag vet om utvecklingen av schipperken och det finns människor som ka mycket mer. 
Avel kan man prata om hela tiden för att det är väldigt intressant även för dom som inte avlar. 
 
 

Mina senaste videor

Här ser ni ett bildspel och en liten filmsnutt från när jag provade nya rockarden med Coyt.                                         
HHär
 
 
Här är en minnesvideo till hönan Heidi som gick bort från några veckor sedan. 

Hur gick det på distansritten för mig?

Hej ni som har följt mig på facebook och instagram vet redan hur det gick för mig på distansritten i sämsholm. Men för er som inte har mig på facebook eller instagram ska få reda på hur det gick för mig på tävlingen mer detaljerat än på facebook och instagram. 
Dagen började med att jag gick upp 05:30 med mamma för att göra iordning hästarna och släppa ut dom i hagen, anledningen till det är att vi vill följa rutiner så gott det går. Det skulle bli konstigt för hästarna att göras iordning vid 08:00 och gå på transporten utan att gå i hagen först. 
Sedan åt vi frukost och efter frukosten packades de sista sakerna in i hästtransporten och bagaget. 
Vid 8:10 hämtades hästarna från hagen bands upp och borstades av en sista gång och svansskydden tog på och de tränsades, sedan lastade jag på Coyt först det gick utmärkt enligt plan, likaså med Marwin. 
Ca 08:30 rullade vi iväg mot sämsholm det skulle ta 30 min men det känndes som en evighet innan vi kom fram och vyerna var så vackra. 
Vi kom fram i god tid och jag gick till sekretariatet för att anmäla ankomsten och få nummerlapp och veterinär kort som jag fick i ett kuver. 
Jag tog på mig hjälm och väst och mamma tog på sig hjälm sedan tränsade jag hästarna inne i transporten.
Vid mitt godkännande lastades Coyt av först och sedan Marwin. 
Hästarna bands upp vid transorten och borstades och åt lite gräs och drack lite vatten sedan gick jag och mamma till vetchecken där hade Coyt 44 i vilopuls och Marwin hade 40 i vilopuls och de gick igenom utan anmärkning.
Sedan begav jag mig  mot bangenomgången som var bra med info och enkelt att förstå. 
Efter bangenomgången sadlades hästarna och vi informerade hinknissarna om lite viktig info innan vi red iväg mot framridningsstället, där vi skrittade fram lite med en ryttare som vi skulle rida tillsamans med.
 
Vi travade iväg i ett långsamt tempo när starten gick och vi började ritten med ledning och Coyt var riktigt pigg och laddad, efter en liten stund kom några ikapp oss och red förbi vi låg väldigt bra till hela vägen några gånger hade vi ledning.
Ritten gick bra och den innehöll mycket galopp som Coyt klarade av galant. Vädret var helt perfekt inte för varmt och inte för kallt. Stort plus för gräset vid transporten enligt hästarna. 
Efter ritten fick hästarna 20 minuter på sig att komma ner i puls som ska vara under 60 för att bli godkänd. Coyt hade 52 i puls och Marwin hade 44 i puls och dom var utan anmärkning även efter ritten. 
Efter att jag har räknar ihop tiden och kommit fram till att jag och Coyt kom på femte plats som jag är mycket nöjd med och mamma och Marwin kom på sjätte plats. 
Hästarna skötte sig över förväntan och nu satsar vi mot billingeritten i Augusti. Jag vet inte vem jag rider då för att jag har inte bestämt mig för sträcka men jag hoppas på 4 mil.