Gott nytt år.

Hej det är mycket roligt som har hänt detta året men jag måste erkänna att 2015 var mycket roligare, nu satsar vi på att 2017 ska bli ännu roligare än 2015 och 2016.
Jag har en hel del planer inbokade som säkert kommer bli super roliga. Januari är nästan fullbokad och jag hoppas att min hårddisk klarar undersökningen utan att de måste radera filer, när hårddisken är tillbaka eller om det blir en ny då ska ni få se ännu mer videos på min youtube. 
Jag har flera filmer i Gopron som jag bara längtar efter att få redigera.
 
GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG OCH ALLA MINA 10 DJUR.
 

Vetbesök och tömkörning

Hej igår kom veterinären till gården och kollade igenom Marwins öron då han har kliat sig i 1 år mot stolpen vid sin box men han har inte kliat sig på sommaren när han har varit i hagen. 
Veterinär kollade hans öron och tog några prover men hade inte med sig verktygen som hon behövde för att kolla djupare i örat och hon sa att det fanns inga öroninstrument för hästar så hon åkte iväg till kliniken och hämtade grejer som man använder på hundar egentligen, vi fick reda på att Marwin hade bra bakterier men lite för många bara, nu ska han ha någon vätska i båda öronen och metacam i 4 fyra dagar. 
Coyt fick någon sorts proviva fast för hästar, för att han är lite lös i magen. Det var väldigt gott tydligen, jag provsmakade det var inte alls gott så jag väljer att fortsätta med min egna blåbärsproviva på gröten. 
Helix blev också kollad i öronen men inte så länge för att han pep och vi valde att avbryta undersökningen.
 
Idag tömkörde jag både hästarna.
Coyt kändes väldigt bra och tyckte att det var väldigt kul att bli tömkörd och på måndag så ska han jobba i skogen, han ska dra en gran som ligger tvärs över stigen. Det är dock inte våran skog eftersom att grannen inte sitter fast då får man flytta på den utan att fråga markägaren men om den sitter fast i roten och om man vill såga då måste man fråga markägaren först om tillåtelse.
 
Marwin var duktig men det märktes tydligt att han aldrig har blivit tömkörd vilket är lite konstigt så i början hade han svårt att stå still, han vände sig mot mig hela tiden när vi stod still men efter ett tag så kunde han stå still hyfsat bra. Men vi ska fortsätta jobba på att stå still utan att backa, vända sig om eller att gå fram när det tar för lång tid.
Som ni läste i början så går han på metacam som är smärtstillande och jag personligen tycker inte att man ska träna hästen när den är under medicinering, när Marwin tömkördes så lät jag honom inte trava och jag travar inte i tömkörningen när Coyt körs. 
I tömkörningen passar jag på att träna skritten och de som dom inte riktigt kan genomföra i skritt. Tex om inte hästen kan gå rakt i skritt, hur ska den kunna trava rakt? 
Hästarna tömkördes här hemma på hemma rundan och den är inte ens 1 km lång och vi tog allt i lungt tempo.
En häst måste alltid kunna skritta. Veterinären gav tillåtelse att Marwin får vara i hagen men han får inte tränas hårt bara.
Sammanfattning: båda hästarna var duktiga och Marwin behöver tömköras mer så att han blir lika duktig som Coyt.

Foder

Hej. Dagens ämne kommer handla om min erfarenhet av foder och om vad Coyt och Marwin äter för foder. 

 
Det finns tusentals med olika foderkombinationer och miljontals med märken på foder. 
Det är enormt svårt att lista ut vad en häst behöver om man inte är så insatt i de olika sorters foder som finns ute på marknaden. 
 
Jag brukar gå efter några frågor. 
 
Hur mycket motioneras min häst?
Vad vill jag ha för resultat av fodret?
Är höet protein rikt eller protein fattigt?
Hur mycket hö äter min häst?
Dricker min häst mycket eller lite vatten?
 
Foder delas in i 3 grupper.
Grovfoder = Ensilage, hösilage, hö, halm och lucern.
 
Kraftfoder = Olika sorters spannmål som havre, korn,  kli, betfor, soja, linfrö, olja. Pellets och müsliblandningar är också en blandning av olika kraftfoder.
 
Mineralfoder = Saltsten och olika sorters vitaminer.
 
Mina hästar får endast grov och kraftfoder. 
Ca 8kg hö per dag både Marwin och Coyt.
Coyt får 3 dl pellets och Marwin får 1 dl pellets och pellets mängden varierar beroende på hur dom motioneras och hur dom mår. 
Först fick Coyt 1 dl pellets då var han seg i ridningen och var lite trött rent allmänt då provade vi att öka pelletsen jag märkte att det blev bättre och har fortsatt med 3 dl. 
 
Varför ger jag inte dom något mineralfoder? 
Dom får inget mineralfoder mer än sin saltsten som dom har både i boxen och i hagen. Jag ser tydligt att dom slickar på saltstenen och dom mår bra och då har jag ingen anledning till att ge dom ännu mer mineraler.
 
Sedan så ger jag mina hästar lite morötter tillsamans med pelletsen för att morötter är gott och lite lyxigt. 
 
 
Mina hästar äter kraftfoder från Krafft och dom äter groov original, det är de som funkar bäst för dom och min tidigare tinker åt också samma kraftfoder men kanske inte samma mängd och kraftfodret har funkat bra även på Coyt och Marwin därför fortsätter jag med de fodret. 
 
Tyvärr så vet jag inte vad detta fodret klassas till ;).  Det är en hovkrats.
 
Nu fick ni veta vad mina hästar äter och kom ihåg att detta är vad som passar MINA hästar, denna utfodring som är anpassat till mina hästar är superdålig utfodring för någon annans häst.
 

En stormig dag

Hej idag har det blåst ganska kraftigt så jag har hållt mig inne och har inte vågat rida ut, jag kan rida i de flesta väder men om hästen får en helt träd på sig då är det mindre roligt, så jag vill inte riskera något och jag fick ta in hönsen i hönshuset fjäddrar vad det blåste alltså det hade precis slutat regna. 
Mamma har varit sjuk idag och det har inte hänt något speciellt förutom att jag har hunnit prova några julklappar. 
Idag åkte mormor hem till kullingahemmet. 
 
Ikväll borstade jag Coyt för att han hade en fin lerinpackning på höger sida överallt förrutom där täcket satt, det var till och med smuts under knopparna som jag passade på att fläta upp idag. 
Jag kännde att jag bara var tvungen att kolla vad en helkropps lerinpackning kostar för människor det kostar ca 650 kr och det kan vara stor skillnad på priset beroende på vart man genomgår behandlingen. Det står mycket gott om lerinpackning som att den mjukar upp muskler, man får en fin hud och blodcirkulationen ökar.
Jag har bättre förståelse för hästarnas lerinpackningar.
gammal bild men såhär kan Coyts hemmagjorda lerinpacknings behandling se ut. Jag får se om han vill göra en tutorial så att jag kan filma eller fota steg för steg på hur han gör.  För att jag ska vara något nöjdare så brukar han bara skita ner ena sidan. Idag var det dags för högra sidan.
 
Det här det som har hänt idag. 
Så ser mitt liv ut att vissa dagar är stressiga så in i bomben och man hinner inte göra det man vill eller ska och andra dagar är så här lugna utan planer.
 

Mina julklappar.

Hej nu ska ni få se vad jag fick i julklapp iår 2016.
 
1. EQ3 Mips hjälm i microfiber från back on track i färgen svart.  
Jag blev superglad över hjälmen för att jag har velat ha den så länge och jag provade den på western-SM i höstas och den var jätteskön men dyr och jag önskade mig hjälmen i julklapp och det fick jag. 
Den här hjälmen har en MIPS-funktion som det kallas och det innebär att den skyddar huvudet oavsett vart sparken träffar den skyddar lika bra om jag landar på bakdelen av huvudet eller om jag får en spark på framdelen. 
Med en vanlig ridhjälm utan MIPS-funktionen då skyddar den egentligen bara mitt på huvudet. 
 
Här ser ni skillnaden utan hjälm,       med hjälm utan MIPS-funktion     och     med hjälm med MIPS-funktion
 
Med handen på hjärtat så var det nog 3 år sedan jag trillade av senast och jag landade på sidan av huvudet slog och huvudet i marken och jag vart så förbannad och arg, jag brukar kunna hoppa upp på hästen direkt efter att jag har rest mig och skulle hoppa upp på hästen såhade jag svårt att andas och det tog bra tid innan jag fick till min normala andning och jag var lite yr också men jag var så arg och förbannad så när jag fick tillbaka andningen och hoppade upp på hästen, jag skrittade resten av lektionen och när den var slut så red jag ut ur ridhuset och red in i paddoken och galopperade lite för att jag var sur över att hästen inte kunde galoppera utan att ta ner huvudet och sparka bakut. Det gick bra att galoppera i paddocken. Jag hade hjälm på mig när jag red om ni undrar, när pappa hämtade mig så frågade han om vi inte skulle åka till sjukhuset jag svarade nej att jag inte ville åka till något sjukhus, just då var jag full av adrenalin och kännde ingenting mer än frustation.
Efter några dagar förstod jag att jag hade haft en väldigt lätt hjärnskakning. Kom ihåg man behöver inte ha exakt alla symtom för att det ska vara en bruten fot tex.
Mina symtom var yrsel, huvudvärk och chock. Symtomen behöver inte alltid komma direkt efter utan dom kan komma även efter några dagar. Om jag hade haft en hjälm med MIPS-funktion då hade jag nog inte fått den lilla hjärnskakningen.
 
 
 
 
2. Badankor med jultema från hilton, det är alltid kul med badankor om dom inte används så är de en snygg touch i badrummet.
 
 
3. Pussel 500 bitar med hästmotiv. 
Jag älskar att pussla och detta var en perfekt julklapp till mig.
 
 
4. 3D pussel eiffeltornet.
Detta pussel är nytt för mig och det är alltid kul att prova något nytt.
 
 
5. Reflexhandskar. 
Det behövs verkligen varma handskar om man bor i kalla Sverige och mörkret komma ganska snabbt och då är det bra att synas.
 
 
 
6. Caligraffi set. 
Sist jag skrev med en riktigt caligraffipenna var nog 2007 eller 2008 då jag bodde i Litauen och då skrev man med calligrafi pennor i skolan. Jag hade konsthistoria i våras då fick alla skriva med calligrafi penna fast den var i tusch och det gillade inte jag. Jag är vänsterhänt och jag hade en klasskompis som också var vänsterhänt, tyvärr så är alla eller dom flesta calligrafipennor gjord för högerhänta så det blev svårare för mig och min klasskompis att skriva med vänsterhand men det gick ändå bra för mig. Jag gillar bläck istället för tusch för att det är lättare att skriva med valfri hand med bläck än med tusch på spetsen på tuschpennorna var vinklad åt en vinkel som passade bara för högerhänta. På bläckpennor så är alltid spetsen rak så att man ska kunna få bredd på bokstäverna.
 
 
7. Presentkort på HM.
Presentkort är alltid bra att ha.
 
 
8. Fårskinnsväst 
Fårskinnsvästen är köpt i Ungern och den är jättefin har ingen bild på västen tyvärr. Men snart har jag bild på den.
 
9. Hundboken 2017 (kalender)
Jag var med i Svelands tävling på instagram där man skulle svara vilket år deras försäkring startade och jag hade rätt och fick en hundkalender hemskickad, den är jättefin. Man kan inte få för mycket almanackor om en almanacka försvinner då har man en till och kan kolla upp planeringen i. Särskilt kul är det när dom är fina.
 
Jag ska recensera mina julklappar i ett annat inlägg när jag har provat alla mina julklappar.