2016-12-31
18:08:24

Gott nytt år.

Hej det är mycket roligt som har hänt detta året men jag måste erkänna att 2015 var mycket roligare, nu satsar vi på att 2017 ska bli ännu roligare än 2015 och 2016.
Jag har en hel del planer inbokade som säkert kommer bli super roliga. Januari är nästan fullbokad och jag hoppas att min hårddisk klarar undersökningen utan att de måste radera filer, när hårddisken är tillbaka eller om det blir en ny då ska ni få se ännu mer videos på min youtube. 
Jag har flera filmer i Gopron som jag bara längtar efter att få redigera.
 
GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG OCH ALLA MINA 10 DJUR.
 
2016-12-30
19:14:21

Vetbesök och tömkörning

Hej igår kom veterinären till gården och kollade igenom Marwins öron då han har kliat sig i 1 år mot stolpen vid sin box men han har inte kliat sig på sommaren när han har varit i hagen. 
Veterinär kollade hans öron och tog några prover men hade inte med sig verktygen som hon behövde för att kolla djupare i örat och hon sa att det fanns inga öroninstrument för hästar så hon åkte iväg till kliniken och hämtade grejer som man använder på hundar egentligen, vi fick reda på att Marwin hade bra bakterier men lite för många bara, nu ska han ha någon vätska i båda öronen och metacam i 4 fyra dagar. 
Coyt fick någon sorts proviva fast för hästar, för att han är lite lös i magen. Det var väldigt gott tydligen, jag provsmakade det var inte alls gott så jag väljer att fortsätta med min egna blåbärsproviva på gröten. 
Helix blev också kollad i öronen men inte så länge för att han pep och vi valde att avbryta undersökningen.
 
Idag tömkörde jag både hästarna.
Coyt kändes väldigt bra och tyckte att det var väldigt kul att bli tömkörd och på måndag så ska han jobba i skogen, han ska dra en gran som ligger tvärs över stigen. Det är dock inte våran skog eftersom att grannen inte sitter fast då får man flytta på den utan att fråga markägaren men om den sitter fast i roten och om man vill såga då måste man fråga markägaren först om tillåtelse.
 
Marwin var duktig men det märktes tydligt att han aldrig har blivit tömkörd vilket är lite konstigt så i början hade han svårt att stå still, han vände sig mot mig hela tiden när vi stod still men efter ett tag så kunde han stå still hyfsat bra. Men vi ska fortsätta jobba på att stå still utan att backa, vända sig om eller att gå fram när det tar för lång tid.
Som ni läste i början så går han på metacam som är smärtstillande och jag personligen tycker inte att man ska träna hästen när den är under medicinering, när Marwin tömkördes så lät jag honom inte trava och jag travar inte i tömkörningen när Coyt körs. 
I tömkörningen passar jag på att träna skritten och de som dom inte riktigt kan genomföra i skritt. Tex om inte hästen kan gå rakt i skritt, hur ska den kunna trava rakt? 
Hästarna tömkördes här hemma på hemma rundan och den är inte ens 1 km lång och vi tog allt i lungt tempo.
En häst måste alltid kunna skritta. Veterinären gav tillåtelse att Marwin får vara i hagen men han får inte tränas hårt bara.
Sammanfattning: båda hästarna var duktiga och Marwin behöver tömköras mer så att han blir lika duktig som Coyt.
2016-12-29
11:27:16

Foder

Hej. Dagens ämne kommer handla om min erfarenhet av foder och om vad Coyt och Marwin äter för foder. 

 
Det finns tusentals med olika foderkombinationer och miljontals med märken på foder. 
Det är enormt svårt att lista ut vad en häst behöver om man inte är så insatt i de olika sorters foder som finns ute på marknaden. 
 
Jag brukar gå efter några frågor. 
 
Hur mycket motioneras min häst?
Vad vill jag ha för resultat av fodret?
Är höet protein rikt eller protein fattigt?
Hur mycket hö äter min häst?
Dricker min häst mycket eller lite vatten?
 
Foder delas in i 3 grupper.
Grovfoder = Ensilage, hösilage, hö, halm och lucern.
 
Kraftfoder = Olika sorters spannmål som havre, korn,  kli, betfor, soja, linfrö, olja. Pellets och müsliblandningar är också en blandning av olika kraftfoder.
 
Mineralfoder = Saltsten och olika sorters vitaminer.
 
Mina hästar får endast grov och kraftfoder. 
Ca 8kg hö per dag både Marwin och Coyt.
Coyt får 3 dl pellets och Marwin får 1 dl pellets och pellets mängden varierar beroende på hur dom motioneras och hur dom mår. 
Först fick Coyt 1 dl pellets då var han seg i ridningen och var lite trött rent allmänt då provade vi att öka pelletsen jag märkte att det blev bättre och har fortsatt med 3 dl. 
 
Varför ger jag inte dom något mineralfoder? 
Dom får inget mineralfoder mer än sin saltsten som dom har både i boxen och i hagen. Jag ser tydligt att dom slickar på saltstenen och dom mår bra och då har jag ingen anledning till att ge dom ännu mer mineraler.
 
Sedan så ger jag mina hästar lite morötter tillsamans med pelletsen för att morötter är gott och lite lyxigt. 
 
 
Mina hästar äter kraftfoder från Krafft och dom äter groov original, det är de som funkar bäst för dom och min tidigare tinker åt också samma kraftfoder men kanske inte samma mängd och kraftfodret har funkat bra även på Coyt och Marwin därför fortsätter jag med de fodret. 
 
Tyvärr så vet jag inte vad detta fodret klassas till ;).  Det är en hovkrats.
 
Nu fick ni veta vad mina hästar äter och kom ihåg att detta är vad som passar MINA hästar, denna utfodring som är anpassat till mina hästar är superdålig utfodring för någon annans häst.