2017-05-04
21:31:15

Olika växtzoner

Hej idag ska jag prata lite om olika växtzoner i vårt land.
 
För det första måste man ta hänsyn till klimatet där man bor när man väljer växter. För att göra detta lättare har man skapat ett zon system som talar om hur långt norrut en växt kan övervintra. Tänk på att denna karta kan visa lite fel för att enligt kartan kanske du bor i zon 3 men egentligen så bor du i zon 4 anledningen till det är att kartan på bilden visar zoner över områden och inte så detaljerat över städer. Tex 2 personer bor i helsingborg den ena personen har mer sol på sina växter medans den andra personen har mer skugga och vind och det är svårt för solen att komma åt rabatten för att huset skuggar eller att rabatten är fel placerad. De kan innebära att det är 1-2 grader varmare hos den personen som har mer sol hos sig och där med mildare klimat.
Enligt kartan så är det zon 4 (IV) hemma hos mig. Om blommorna ska överleva hemma hos mig så innebär det att jag får köpa blommor som klarar av att vara i zon 4 
Zon 8 är hårdast jämfört med zon 1 som är mildast.
Det innebär att växter som trivs i zon 4 är ganska dåliga på att övervintra jämfört med växter som trivs i zon 6-8. 

 Zon 3-4 är vanliga zoner i trädgårdar längs Norrlandskusten från Sundsvall och ner till Uppsalatrakten. Även en  stor del av Svealand och Götaland, från södra Dalarna och ner till nordspetsen på Skåne.                            Det här trädgårdszonerna orsakar sällan några problem. Här kan du odla de flesta växter som finns i  trädgårdsbutikerna. Titta gärna efter härdigare namnsorter av mindre härdiga växter.

Klimatet sätter gränser för vilka växter som går att odla i olika delar av vårt land. I norr är växtperioden kortare och vinter kallare men sommaren ljusare!

Bor man t.ex. I zon 5 kan man hålla växter som är härdiga till minst zon 5 och förvänta sig att de klarar vintrarna. Detta betyder att en växt som är härdig till zon 4 endast sällan överlever i zon 5. Det bör dock poängteras att det finns undantag och att en växt är härdig till din zon garanterar inte att din planta överlever vinter bara att växten vanligtviss klara sig bra i din zon.

Det är möjligt att en växt som endast är härdig till zon 4 eller tom 3 blomstrar i din trädgård trots att du bor i zon 5. En av anledningar till det är att en tomt på en syd slänt med mycket sol kan ha ett mildare klimat än vad området har.

Du måste dock hänsyn till mer än klimat zon såsom de lokala väderförhållandena. Om din tomt t.ex. ligger där det blåser mycket bör du kanske inte välja långa gängliga växter eftersom dom lätt blåser sönder.

Exempel på växter/blommor som trivs i zon 1

Ädelcypress 
 
Kiwi Jenny
 
Liten rosenkvitten
 
Växter zon 2
Klaseblommande rabattros
 
Jackmanklematis
 
Björnbärshallon
 
Växter zon 3
Tok häck
 
Clematis my angel
 
Vejkel
 
Växter zon 4
Amerikansk häggkörsbär 
 
Austin ros
 
Svartaronia
 
Växter zon 5
Rungedala buskros 
 
Geranium
 
Krusbär (hinnonmäki)
 
Växter zon 6
Fru dagmar hastrup
 
Pma tigerstedt 
 
Växter zon 7
Gul lupin
 
Havtorn
 
Växter zon 8
Blue stars iris
 
Det här var mina tips på vackra blommor i olika zoner.
#växtkärlek #kärlek #love #växter #blommor 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: