Hej vi alla som har haft hund har nog någon gång tänk "ser min hund färger?" "varför ser inte hunden den bollen som är mitt framför hunden?" m.m.
Ser dom i svart-vitt eller i färg?
Och hur brett synfält har dom?
Ett hunds ögon fungerar nästan likadant som hos alla däggdjur. Ögongloben är rund i form med ett ljuskänsligt membran, som kallas näthinnan, som beklär på ögans baksida. Inkommande ljus är fokuserat och information överförs till hjärnan via optisk nerv. Hundens öga har ett reflekterande skikt, kallat tapetum lucidum, vilket intensifierar tillgängligt ljus, vilket ger hunden en fördel under skymning eller gryning, den främsta tiden för jakt.
Eftersom hundar har två ögon, har de binokulär syn. Binokulär syn är området inom en hunds totala synfält som överlappar varandra, vilket ger den djupet av uppfattning som behövs för att driva byte. Den exakta graden av binokulär syn inom hundens totala synfält beror på formen på hundens huvud och den exakta placeringen av ögonen.
------------------------------------------------------------------------------
Svart är hundens synfält Svart är människans synfält
De flesta hundar har ett totalt visuellt fält på 250 grader. Graden av binokulär överlappning är ca 75 grader för hundar med lång nos till 85 grader för korta näta raser.
Människor har omkring 120 grader av binokulär syn, men eftersom människans ögon är placerade rakt på ansiktet (och inte på sidan av huvudet) är människans totala visuella fält bara 190 grader, vilket ger hundar fördelen med 60 grader mer yttre syn. Det finns dock hundraser, som Chow Chow, som har så djupt inställda ögon att deras yttre syn minskar. Tänk på det så att du inte skrämer hunden bakifrån det kan sluta illa.
Färgseendet
Hundar kan inte skilja mellan rött och grönt. En röd boll på en grön gräsmatta blir i praktiken osynlig.
Hundar kan se blå och gula färger så helt färgblinda är de inte och dom har en förmåga att skilja mellan olika nyanser av grått är många gånger bättre än vår. Vi ser två nyanser av grått medans hunden kan uppfatta åtta nyanser av grått.
Även detaljseendet skiljer sig mellan människa och hund. Vi ser detaljer fem gånger bättre dvs detaljer som vi kan urskilja på 100 meters avstånd ser hunden först på 20 meter.
Rörliga föremål
Även om rörliga föremål kan missas, är en hunds syn mycket känslig för rörliga föremål. De kan uppfatta riktning, hastighet och kan till och med kunna känna igen ett djur eller en människa genom sitt rörelsesmönster.
Det flesta hundägare vet hur jobbigt det är när man har hunden lös och plötsligt hoppar ett rådjur fram ur diket och som reflex som börjar man ropa på den "döva" hunden som jagar rådjuret. Men om rådjuret hade stått helt still utan att märkas då är rådjuret inte intressant på samma sätt och det hade varit enklare att kalla in hunden. Ett tips är att träna inkallning hemma. Hunden är lös du sparkar iväg en boll som ska rulla/studsa förbi hunden och när du kallar så ska hunden strunta i bollen och komma till dig.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Mörkerseende
Man har visat att hundar ser sex gånger bättre i mörker än vad människor gör (dvs de har 1/6 av människans ljusbehov). En lustig detalj med nattseendet är att vi anpassar oss snabbare till mörker än vad hundarna gör. Därför kan många hundar verka väldigt osäkra de första minuterna av kvällspromenaden men så snart de anpassat sig ser de bättre än både husse och matte tillsammans.
Synintryck
Hundar har även en snabbare tolkning av synintryck än vad vi har. Det gör att det T.ex. kan hinna uppfatta punkterna som en tv-sändning består av. Det finns Amerikanska studier som visat att hundar inte kan se på tv. Nä inte Amerikansk tv kanske men svensk tv kan hundar se. Det beror på att Svensk tv visar dessa punkter fortare än Amerikansk tv. Det är inte bara synintryck från en tv som hundar tolkar fortare, alla andra intryck som en hund kan utsättas för också.
Ögonundersökning
Ögat kan drabbas av en mängd olika lidanden. Vissa beror tex på olyckor eller infektioner medan andra orsakas av defekta gener dvs de är ärftliga. I Sverige har vi kommit långt med bekämpningen av genetiska sjukdomar hos hundar inte minst ögonsjukdomarna. Seriösa uppfödare i raser där ärftliga ögonsjukdomar förekommer låter alltid en veterinär med speciell ögonkompetens undersöka sina avelshundar innan de tar valpar på dem. I dagsläget finns det ca 25 veterinärer i landet med den kompetensen. Undersökningen kallas för en ögonlysning och går till så att hunden får ögondroppar som vidgar pupillen. Efter ungefär en halvtimme är pupillerna så stora att ögat kan undersökas ordentligt. Själva undersökningen tar cirka fem minuter och görs med speciella ögoninstrument kallade spaltlampa och oftalmoskop. Veterinären skriver ett intyg som skickas till Svenska Kennelklubben och ägaren får en kopia. Intyget förnyas en gång årligen för avelshundar medan hundar som inte går i avel bör ögonlysas två gånger under livet, första gången vid 1-2 års ålder och andra vid 6-8 års ålder.
Har aldrig riktigt funderat över hundens syn men nu har jag lärt mig lite nytt 😊