2017-09-28
18:49:47

Studiebesök och djurträning

Hej igår var det Onsdag och vi fick göra studiebesök på borås fina 4H Gård där fick vi kolla på deras djur, anläggning även lite om vad man tänker på när man driver en anläggning tex så har de flesta 4H gårdar ridverksamhet som är nästan som en ridskola men efterson att instruktörerna inte är utbildade ridlärare så får dom inte benämnas som ridlärare och det får inte ta lika mycket betalt som en ridskola, guiden nämnde också att de satsar på att ha så mycket svenska djur som möjligt men det är inte alltid den enklaste uppgiften. 
Det vet jag också som har höns att svenska renrasiga höns som är med i genbank är ganska dyra även andra svenska djur. 
 
På eftermiddagen gjorde vi studiebesök på 7h-zoo. Pelle var våran duktiga guide. Vi kollade på väldigt många fina djur och några fick man klappa om man vågade. 
Akvariefiskar är så otroligt vackra men det krävs mycket skötsel. Vi fick också hälsa på en liten gnagare som var kelvänlig. De som vågade fick klappa en aligorsnapparsköldpadda som hade munnen öppen, redo för att provsmaka på ett och annat finger.
Falsk kartsköldpadda (Graptemys pseudogeographica pseudogeographica)
 
Alligatorsnapparsköldpadda Jag undrar vem som kommer vilja köpa den när den har så stort gap som är redo för att käka upp människor.
 
 
Idag var vi på Borås djurpark och fick se när några av deras vilddjur tränades, de berättade om anledning till att träna djur, olika metoder. 
Vargarna var svårast att träna sa dom och järvarna var enklast att träna sa dom. 
All träning sker på djurens vilkor som vi fick se idag, vi skulle fått se lodjuren som tyvärr inte ville komma fram och visa upp sig. 
De tränar sina djur med positiv förstärkning vilket innebär att när djuren gör rätt så får de belöning och när de gör fel så får dom ingen belöning. 
Elefanttjuren Yoga som tränades med target var fanstastiskt duktig och gav mig massa inspiration på vad jag kan lära Coyt. Yoga visade sina fötter som spolades av och kollades igenom så att han inte hade några stickor som kunde göra honom halt, otroligt bra att kunna visa upp fötterna för ex veterinär istället för att söva ner elefanten för ex 10 minuters koll. Yoga hade brutit av sina betar så ärret skulle spolas och han fick något bakteriedödande medel. Yoga fick visa upp sitt öra som djurvårdaren kände och klämde på. Allt såg fint och bra ut. 
Djurvårdarna är otroligt duktiga på att träna dessa farliga djur som väger 4-7 ton och är ca 3 meter höga (dubbelt så höga som mig).
 
Jag fick syn på världens största fågel nämligen strutsen som gick runt och jag blev fascinerad över att bara när den gick så förstod jag att den är sjukt snabb när den springer och den kan springa ca 70 km/h och kommer den inte undan faran då sparkas den så kraftigt att den kan döda ett lejon.
Vi fick lyssna lite om klickerträning i klassrummet. Sedan fick vi fick se när tigrarna tränades på att ställa sig på vågen, hanen gjorde det jättebra medans honan var lite mer osäker och ställde sig inte på vågen. 
 
Lodjuren ville inte visa sig men björnarna visade glatt och ståtligt upp sig. Vilda skogsdjur i djurpark klarar jag av att träffa på men hur skulle man reagera på att möta en björn, varg eller älg i skogen. Man ska igentligen behålla lugnet och gå därifrån men det är nog lättare sagt än gjort.
Sammanfattningsvis så har vi fått se djur som var villiga till att träna medans andra inte riktigt ville vara med. 
På eftermiddagen fick vi träna lite med hundlärarens hundar och det gick bra och vi fick prova på att vara i djurens situation och klickerträna varandra. Klickerträning var riktigt klurigt. Otroligt nyttigt för oss människor att prova själva för att förstå bättre hur djuren uppfattar oss. 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: