12:00:00
Recept
Hej ni kanske vet om att jag älskar TV-programmet Mandelmanns gård på tv4. I deras program lagar dom lite olika saker som ser jättegoda ut och deras recept finns på koket.se
Tomatsås med selleri och basillika
1 kg tomater
1 lök
2 klyftor vitlök
3 stjälkar bladselleri
3 msk olja
2 msk finhackad basilika
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
1. Skär bort stjälkfästet på tomaterna. Lägg dem i kokande vatten och låt koka tills skinnet börjar spricka. Häll över dem i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Dra bort skalet.
2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka stjälksellerin.
3. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs lök, selleri och vitlök i ca 2 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och basilikan och låt allt koka i 30 minuter. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Smaka av med salt och peppar.
4. Sleva upp tomaterna på väl rengjorda glasburkar och förslut med lock.
4. Sleva upp tomaterna på väl rengjorda glasburkar och förslut med lock.
Svartvinbärssaft
2 l svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl socker per avrunnen liter saft
6 dl vatten
6 dl socker per avrunnen liter saft
Gör så här
1. Koka upp bären med vattnet i en gryta. Låt koka i 10 minuter. Sila av bären från saften.
2. Mät upp saften, häll den i grytan igen, tillsätt socker och ge blandningen ett snabbt uppkok.
3. Tappa upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut omedelbart, så håller den sig i åratal. Öppnad flaska håller sig i ca 2 veckor i kylen.
2. Mät upp saften, häll den i grytan igen, tillsätt socker och ge blandningen ett snabbt uppkok.
3. Tappa upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut omedelbart, så håller den sig i åratal. Öppnad flaska håller sig i ca 2 veckor i kylen.